Bergse Hengelsport Kombinatie

Bergen op Zoom

Hengelsportkampioenschap voor de jeugd van Bergen op Zoom in nieuw jasje

Dat de BHK wedstrijd om het kampioenschap van Bergen op Zoom aan vernieuwing toe was, daar was een ieder het wel over eens, de vraag was alleen wanneer en hoe. De opsplitsing in junioren en pupillen was al een stap in de goede richting, maar met die ene avond vissen moest je het geluk aan je zijde hebben dat de vis juist bij jouw stek zich ophield. Toen de wedstrijden nog aan de Vijverberg gevist werden was het alleen al de kunst om de wilde karpers in jet net te krijgen, dat alleen al was een sport op zich en voor de omstanders zeer bezienswaardig. Met het steeds groter worden van de karpers in de Vijverberg ging de sport er voor de jeugd een beetje af, zodat besloten werd om te verkassen naar de Bergse Plaat, ook vanwege de aankomende jeugd in dit deel van Bergen op Zoom. Achtereenvolgens werd er gevist aan de Plaatvliet en de Schippersvliet met als eindpunt de Kleinen Melanen op Meilust. Daar werden nog een aantal wedstrijden oude stijl gevist, maar in 2016 werd al aangestuurd op een kampioenschap bestaande uit meerdere wedstrijden.

 

In plaats van een wedstrijd, waarin je kampioen van Bergen op Zoom kan worden, is er nu gekozen voor een andere invulling dan voorheen. Het kampioenschap wordt dit keer over zes wedstrijden verdeeld. Van der zes wedstrijden dien je er minstens vier mee te vissen om in aanmerking de komen voor het kampioenschap van Bergen op Zoom. Je mag natuurlijk ook alle wedstrijden meedoe, de twee slechtste wedstrijden vallen dan af, je vier beste tellen voor het kampioenschap.

 

Naast de punten die je krijgt voor het kampioenschap zijn er elke wedstrijd na afloop prijzen te winnen voor de beste drie pupillen en junioren Na afloop van de zesde en laatste wedstrijd wordt het algemeen klassement opgemaakt met naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe kampioen van Bergen op Zoom Zo als ook in voorgaande edities zijn er ook nu voor iedere deelnemer prijzen, ongeacht het aantal deelgenomen wedstrijden. Wel moet je dan de laatste wedstrijden meedoen om je prijs zelf uit te kunnen kiezen.

De wedstrijden zijn allen op donderdagavond, van kwart voor zeven tot kwart over acht. Hou dus de volgende donderdagavonden vrij om mee te kunnen doen. Op 11 en 18 mei en 1, 8, 22 en 29 juni. De wedstrijden worden allen gevist aan de Kleine Melanen in de wijk Meilust. Inschrijven, ook aan de Kleine Melanen kan vanaf zes uur. Alle jongens en meisjes tot 16 jaar mogen meedoen. Je hoeft geen lid te zijn van een hengelsportvereniging en een jeugdvispas is ook niet nodig. Deelnemen aan de wedstrijden is gratis en er wordt gevist in twee categorieën te weten junioren en pupillen Tevens mag je zelf beslissen met wat voor hengel je vist, de keuze is vrij. Een vaste stok of een werphengel, het mag beide, maar niet met beiden tegelijk. Het tuig van maar een hengel mag in het water liggen. Tevens is het verstandig om of een grote emmer of een leefnet mee te brengen om je vis in te bewaren tot deze gemeten wordt.

 

Zoals ook bij voorgaande wedstrijden is het de bedoeling dat de jeugdvissertjes zoveel mogelijk zelfstandig vissen. De vereniging die alle zes de wedstrijden begeleidt, hengelsportvereniging de Rietvoorn, zorgt evenals voorgaande jaren weer voor voldoende hulp en advies. Heb je problemen met, je lijn in de knoop, zinkt je dobber, heb je je haakje verspeeld of kun je die grote vis niet aan de wal krijgen, hulp is altijd onderweg om je te helpen. Uiteindelijk moet je natuurlijk om kampioen te worden de meeste vis vangen en liefst zo lang mogelijk, want de meeste centimeters tellen om de Nol Jurgens Cup en een mooie prijs mee naar huis te nemen. De Cup mag je een jaar lang in je bezit houden. Elke wedstrijd zijn er ook lekkere versnaperingen.

 

Wil je nog meer weten, stel je dan in vereniging met hsv de Rietvoorn, Bergse Hengelsport Kombinatie of hengelsporthuis

 

Jurgers en Zn. aan de parallelweg in Bergen op Zoom